FI-MM integraatio


FI-MM integraation Hankinnasta maksuun -prosessi sisältää tavaroiden ja hyödykkeiden hankinnan toimittajalta, tavaroiden vastaanoton, ostolaskun kirjausten ja maksun toimittajalle. Koska tähän prosessiin liittyy paljon rutiinitehtäviä, jotka nähdään tarpeettomina kustannuserinä, sitä pyritään automatisoimaan mahdollisimman pitkälle.

Tässä esityksessä keskitytään integraatioon hankinnan ja talouden välillä. Tarkoituksena on ymmärtää prosessia ja määrittää sen integraatiokohdat. Esitys on yksinkertaistettu kuva todellisuudesta, josta on jätetty pois rahdit, hinta-erot jne.

Tavaroita voidaan ostaa joko varastoon tai kustannuskohteille, joita ovat esimerkiksi kustannuspaikat, tilaukset tai projektit. Materiaalihallinnon puolella käsittelyllä ei juuri ole eroa, mutta talouden puolella on. Osto varastoon kirjataan tasetilille, kun taas osto kustannuskohteelle käsitellään kuluna ja kirjataan tuloslaskelman tileille.

 

FI-MM integraatio: hankinnasta maksuun

 

MRP, APO, trading-myyntilaus, kunnossapitotilaus, tuotantotilaus kaikki generoivat hankintaehdotuksia (PR Purchase Requisitions) ja ostotilauksia.

Tietysti ostotilauksia luodaan myös manuaalisesti. Jos sitoumusten hallinta on käytössä sisäisessä laskennassa, budjettitarkistus tapahtuu hankintaehdotuksen tai ostotilauksen luonnissa. Ensimmäinen kirjaus ulkoiseen laskentaan tapahtuu tavaroiden vastaanotossa. Ostotilauksen tiliöintityyppi (account assignment type) määrittää kohteen. Se voi olla tulosyksikkö, kustannuspaikka, tilaus, projekti tai käyttömaisuuskohde jne. Ostolaskusta syntyy talouden puolella avoin ostovelka toimittajalle.

Alla on yksinkertaistettu esimerkki FI-MM integraation ostoprosessista, jossa tavaroita ostetaan sekä varastoon että kustannuspaikalle. Jos käytössäsi on SAP:n IDES järjestelmä, voit toistaa esimerkit siellä.

1. Luo ostoilaus
2. Kirjaa vastaanotto
3. Kirjaa ostolasku
4. Näytä lasku ja kirjanpidon tositteet
5. Hankinta kustannuspaikalle
6. Tiliöintimääritykset
7. Ostotilauksen historia

 

FI-MM integraatio: talous hankinnasta maksuun -prosessissa

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [6.10 MB]