FI-SD integraatio


FI-SD integraatio: SAP-myyntijärjestelmä (SD Sales and Distribution) on laaja myynninhallinnan ratkaisu. SD on osa logistiikan moduulia ja toimii kiinteässä yhteydessä materiaalihallintoon (MM) ja tuotantoon (PP). Raha- ja materiaalivirrat liittyvät läheisesti myyntiin, joten talouden integraatiokohtia on prosessissa useita.

SD-MM-PP integraatio seuraa materiaalivirtaa ja FI-CO integraatio seuraa rahavirtaa.

Myynnistä suoritukseen -prosessi alkaa myyntilausten vastaanotosta, jatkuu toimituksella, hyödykkeiden luovutuksella, laskutuksella, saatavien seurannalla ja mahdollisella perinnällä.

 

FI-SD integraatio

 

Integraatiota on helpompi ymmärtää, mitä enemmän tuntee siihen liittyviä prosesseja. Millä tasolla talouden puolella pitäisi tuntea SD:n toimintoja? Hyvä kompromissi on tunnistaa keskeiset integraatiokohdat.

Kaksi asiaa ovat olennaisia intergraation kannalta:

  1. SAP:n organisaatiorakenteiden keskinäiset kohdistukset
  2. Automaattisen tilinmäärityksen säännöt

SD:n ja MM:n organisaatiorakenteet on kohdistettu talouden rakenteisiin. Myyntiorganisaatio on kohdistettu yritykseen. Tämä määrää, minkä yrityksen kirjanpitoon tuotot ja myyntisaatavat kirjataan. Hyödykkeiden luovuttamiseen liittyvä ‘toimittava toimipiste’ on myös kohdistetty yritykseen. Tämä ohjaa myytyjen tuotteiden kustannusten kirjauksia. Myynnin kirjauksissa ei käytetä tilejä. Ne määräytyvät automaattisten tilimääritysten perusteella.

Alla olevissa esityksessä on yksinkertaistettu myyntiprosessi (myyntitilaus->toimitus->laskutus) Talouden integraatiokohdat analysoidaan prosessin varrella.

Esimerkki on SAP:n IDES malliyrityksestä (IDES ECC 607). Esimerkin voi toistaa omassa IDES:ssä, jos sellainen on käytössä. IDES on staattinen ympäristö, missä käyttäjät helposti joutuvat ongelmiin, joita ei ole helppo ratkaista ilman SAP osaamista. Siksi esimerkkiin on otettu mukaan virheitä, joita itse kohtasin ja miten ne ratkaisin. Esitys on englanninkielinen

FI-SD integraatio: Myyntiprosessi talouden näkökulmasta

1. Myyntitilaus
2. Toimitus
3. Laskutus
4. Talous

Appendix: Varaston luonti harjoitusta varten

Myyntiprosessi talouden kannalta

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [4.53 MB]